Proč nám chutná
Lektor: Štěpán Peterka
Doporučený věk: 13 - 15 let
Bloky kurzu: podzimní, jarní
Kurz „Proč nám chutná aneb biologie, chemie a fyzika v kuchyni" je prakticky orientovaný, tvořený především kuchyňským experimentováním. V rámci kurzu se nejprve seznámíte s podstatou chuti a čichu. Potom budete provádět běžné kuchyňské úkony, ale zároveň si budete uvědomovat, jak vlastně fungují na biologické, chemické a fyzikální úrovni, proč vlastně děláme při přípravě jídla to, co děláme. Praktické úkoly budou mít vždy dvě varianty : První varianta bude zahrnovat pouze čistou demonstraci daného jevu při zpracování potraviny. Výsledkem bude ovšem něco, co nebude jedlé ani pro vašeho psa (máte-li nějakého;). Druhá varianta bude základním experimentem doplněným o další úkony či ingredience tak, aby výsledek byl poživatelný nejen pro psa, ale i pro vás samotné. Mezi variantami si budete moci volně vybírat, bodově hodnoceny budou vždy obě stejně. V rámci kurzu nebudete potřebovat žádnou speciální laboratoř, laboratoří vám bude běžně vybavená kuchyně. Po absolvování kurzu si budete uvědomovat, co se děje s potravinami během jejich běžné kuchyňské úpravy.
Co vlastně jíme? Aneb začínáme s potravinářskou chemií
Zajímá Tě, co je pod povrchem věcí? Chceš vědět, co jíš? Co všechno musí výrobci dělat s potravinami, aby vydržely do doby doporučené spotřeby? Jak se vyrábí mládeži marně zapovídané moky pivního a jiného alkoholového druhu?
To všechno je věda jménem chemie potravin. Potkáváme se s ní denně. Spočívá v drobnostech, které přijímáme jako samozřejmé - například přirozeně vypadající barva uzenin, struktura sýrů, trvanlivost mléka v krabici. Spočívá i v problematice, kterou řeší řada lidí - jak jíst vyváženě a neuhnat si choroby nevhodnou skladbou potravy? Co znamenají pro naše tělo živiny? K čemu slouží vitamíny? Co způsobuje alergie?
Budeme spolu dělat projekty, úkoly, seminární práce na různá témata, ať již zadaná nebo na ty, které si vymyslíš.
Budeme dělat pokusy, kde stanovíme obsah složek a budeme porovnávat, zda je tento obsah správný.
Po absolvování tohoto kurzu budete vědět více o tom, co jíme a třeba vás potravinářská chemie zaujme natolik, že se jí také rozhodnete studovat...